System Center Operations Manager 2007 Management Packs Yönetimi
Operations Manager 2007 ile alakalı yeni bir makalede yine birlikteyiz.Bildiğiniz gibi önceki bölümlerde kurulum ve konfigürasyon seçeneklerini incelemiştik.Bu bölümde,Operations Manager 2007 üzerinde Management Pack kavramı,oluşturulması ve import-export işlemlerinin nasıl yapılacağına değineceğim.
Management Packs yani yönetim paketleri,System Center Operations Manager(SCOM) 2007 aracılığıyla her türlü platform’u yönetebilmemizi sağlayan yapı taşlarıdır.Management Packler aracılığıyla SCOM üzerinde her türlü işletim sistemi ve uygulamanın yönetimini yapabiliriz.Bu yönetim paketleri SCOM’un olmazsa olmazlarındandır.Bu paketleri,izlediğimiz uygulama veya işletim sistemi ile alakalı sorunları tespit etmek ve bu sorunları çözüme kavuşturmak,ayrıca raporlar oluşturmak için kullanmaktayız.Aynı zamanda bu uygulama veya işletim sistemlerini performans,kullanılabilirlilik,yapılandırma ve güvenlik başlıkları altında da izlemek için Management Packleri kullanabiliriz.Her yönetim paketi desteklediği uygulama ile alakalı sağlık modelleri barındırmaktadır.Örneğin,SQL Server veritabanını izleyecekseniz,SQL Server Library isimli Management Pack’i yüklemeniz gerekmektedir.Aynı şekilde IIS Serverınızın her türlü işlevini takip edicekseniz IIS Server Library olarak isimlendirilen yönetim paketini yüklemeniz gerekmektedir.Yani MS uygulaması veya işletim sistemi olsun olmasın kullandığınız her türlü yazılımı yönetim paketleri aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Microsoft tarafında, SC Operations Manager 2007 üzerinde 60’dan fazla Windows bileşenine yönelik Management Packs bulunmaktadır.Kullandığınız diğer third party uygulamalar için makalenin sonunda vereceğim linki kullanarak gerekli yönetim paketlerini download edip kullanabilirsiniz.Yönetim paketleri bizzat uygulama geliştiriciler tarafından oluşturulur.Yani,Operations Manager takımı Management Packs oluşturmaz.Örneğin,Exchange Server 2007 için gerekli uygulama paketi Exchange uygulama geliştiricileri tarafından geliştirilmektedir.Bu da,server rolü ile alakalı olarak bilginin asıl kaynağına sahip uzman kişiler tarafından yönetim paketlerinin oluşturulduğu anlamına gelir.MS ürünleri dışındaki diğer third party uygulamalar için gerekli olan Management Packsler iş ortakları tarafından geliştirilmektedir.Linux,Oracle,SAP bu konuda başı çeken iş ortaklarıdır.Microsoft tarafında bu firmalar dışında 100’den fazla iş ortağı bulunmaktadır.Özetle,Management Packsler Operations Manager aracılığıyla her türlü uygulama’nın performans,kullanılabilirlilik,güvenlik başlıkları altında izlenebilmesi için kullanmamız gereken yapı taşlarıdır.
Management Packsler Seal ve UnSeal olmak üzere ikiye ayrılır.Seal olanlar kilitli,yani üzerinde değişiklik yapılamayanlardır.UnSeal ise,açık yani üzerinde değişiklik yapabileceğimiz yönetim paketleridir.Sonradan oluşturulan Management Packsler UnSeal’dır.İnternetten download edeceğimiz yönetim paketleri,MP ve XML formatındadır.Tabi ki tahmin edebileceğiniz gibi import ve export yapılabilir.MS ürünleri ile alakalı her türlü Management Packs’i download etmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
http://technet.microsoft.com/en-us/systemcenter/cc462790.aspx
Evet arkadaşlar Management Packsleri açıkladıktan sonra şimdi gelin kullanımına bakalım.Kendimize bir tane Management Packs oluşturup export ve import işlemlerinin nasıl yapıldığına göz atalım.
System Center Operations Manager 2007 Management Packs Oluşturulması
1)Arkadaşlar ilk olarak varsayılan gelen,yani kurduğumuz anda gelen Management Packslere bir göz atalım.Administration bölümü altındaki Security sekmesini açıp Management Packs’e tıklayabiliriz.
2)Şimdi kendimize ait bir tane yönetim paketi oluşturalım.Management Packs’e sağ klik yapıp Create Management Packs diyoruz.
3)Karşımıza gelen wizard’da bir isim veriyoruz.Ben SMAKBULOGLU olarak belirledim.Görüldüğü gibi her Management Pack bir ID’ye sahip.Versiyon bilgisini bu ID aracılığıyla takip ediyoruz.Özellikle İnternet’den download yapacağınız yönetim paketlerinde bu ID’ye dikkat edip güncel olanını yükleyiniz.Biz elle oluşturduğumuzdan dolayı ID’nin çok fazla önemi yok.Next diyerek devam ediyoruz.
4)Create diyerek oluşturalım.
5)Paketimiz oluştu.UnSeal olduğuna dikkat edin.Yukarıda yapmış olduğum açıklamada olduğu gibi sonradan oluşturulan paketler UnSeal olup üzerinde değişiklik yapılabilir.
6)Oluşturduğumuz Management Packs ismi ile Monitoring bölümünde bir folder oluşturuldu.Bize özel olan bu yönetimsel paket ile alakalı bütün izlemeleri bu bölümden yapabiliriz.
System Center Operations Manager 2007 Management Packs İmport-Export
1)Oluşturduğumuz Management Pack’i export yaparak ortamdaki diğer Operations Manager makinalarına yükleyebiliriz.Bu arada search box’da dikkatinizi çekmiştir.Bu sayede kolay bir şekilde istediğiniz yönetim paketine erişim sağlayabiliyoruz.
2)Dışarıya almak istediğimiz yeri belirtiyoruz.
3)İşlem başarılı .XML formatında yönetim paketini export yaptık.
4)Şimdi gelin son olarak da import işleminin nasıl yapıldığına bakalım.Managements Pack’e sağ klik yapıp İmport diyoruz.
5)İmport yapacağımız yönetim paketinin yolunu gösteriyoruz.Eğer isterseniz SCOM cd’si içerisindeki hazırda gelen templateleri de kullanabilirsiniz.
6)Cd’nin içerisindeki Server 2003 Management Packs’i seçiyorum.
7)Ancak tek başına çalıştırılamayacağına dair bir mesaj alıyoruz.Evet bir yönetim paketini Library’si olmadan tek başına yükleyemiyoruz.Bundan dolayı Server Library paketinide ekliyorum.
8)Evet şimdi İmport işlemini başlatabiliriz.
9)Başarılı bir şekilde sonuçlandı.Kontrol edelim.
Evet arkadaşlar bir makalenin daha sonuna geldik.Bu yazıda,SCOM üzerinde yönetim paketlerini neden kullanabileceğimize ve nasıl oluşturucağımıza baktık.Aynı zamanda bu paketlerin nasıl import ve export yapılacağını da gördük.Operations Manager ile alakalı başka bir makalede görüşmek üzere,
Hoşçakalın..