Windows Server 2008 Üzerine Kurabileceğimiz Özellikler(Features)
Windows Server 2008 ile alakalı yeni bir makalede yine birlikteyiz.Her makalemde Server 2008 ile yeniliklerden bahsetmeye devam ediyorum.Bu makalede,Server 2008 üzerine ekstradan kurabileceğimiz özelliklerin(Features) neler olduğuna bakacağız.Aynı zamanda hangi Server 2008 sürümüne hangi özellikleri kurabileceğimizide kavramış olacağız.
Windows Server 2008 üzerine kurulabilecek olan ekstra özellikler(Features)
Windows Server 2008 üzerine kurabileceğimiz 16 tane server rolü dışında bu roller ile alakalı veya alakasız belli başlı özellikleri de işletim sistemi üzerine kurabilmekteyiz.Roller yerine getirmiş olduğu asıl görevler dışında ekstradan özellikler ekleyerek yardımcı ve destekleyici işlevleri de kullanabiliriz.Örneğin,Group Policy yönetimini daha kolay bir halde yönetebilmek için Group Policy Management Console(GPMC) yükleyebiliriz.Yine bir başka örnek olarak Bitlocker Drive Encryption(BDE) ile şifreleme yapıcaksak bu bileşeni yine ekstra özellik olarak eklememiz gerekmektedir.Server 2008 üzerine kurulabilecek roller dışında toplam’da 35 adet özellik(Feature) yüklenebilmektedir.Bu bileşenleri eklemek için Server Manager içerisindeki Features bölümünü kullanıyoruz.
Kurmuş olduğunuz sunucu rolü üzerine eklemek istediğiniz özelliği Add Features diyerek ekleyebiliriz.Bu şekilde bütün özellik listesine de erişim sağlayabiliriz.Bu özelliklerin tamamı serverın asıl görevinin artmasından ziyade işlevselliğinin artmasına yardımcı olmaktadır.Peki o zaman şimdi buyrun bu özellikleri açıklayalım.
1)Microsoft .Net FrameWork 3.0 Feature: Temel olarak .Net Framework 2.0’a dayanan bu yeni teknoloji görsel açıdan deneyimlere sahip olan uygulamalar ile sınırsız ve sorunsuz bir şekilde iletişim sağlıyabilmek için Server 2008 ile birlikte sunulmuştur.Aynı zamanda geniş bir yelpazadeki iş süreçlerinide desteklemektedir.
2)BitLocker Drive Encryption: Server 2008 üzerine ekstradan bir özellik olarak eklenebilen Bitlocker Drive Encryption(BDE), bilgisayarımızın hard disk sürücüsünü koruma amaçlı olarak geliştirilmiş bir ürün olup, Windows volume yani dinamik disk bölümünün tamamını şifreleyerek yetkisiz kullanıcıların Windows dosya ve sistem koruyucularını kırmasına ya da offline olarak güvenli sürücü üzerinde bilgi görüntülemesine engel olmayı sağlamaktadır.Donanımsal olarak Trusted Platform Module (TPM) çipine sahip olmanız gerekmektedir.
3)BITS Server Extensions: BITS yüklü olan serverlarınızın ve istemcilerinizin asenkron olarak dosya transferi yapabilmesini sağlamaktadır.Bu şekilde bağlantı kopmaları,dosya transferi yapılan bilgisayarın kapanması ve hattın kesilmesi durumunda, transferin kaldığı yerden devam edebilmesini sağlamaktadır.
4)Connection Manager Administration Kit: CMAK ile,Şirket networkünüze uzaktan erişim sağlayan kullanıcılar için bağlantı profilleri oluşturabilirsiniz.
5)Desktop Experience: Bu bileşen ile Server 2008 üzerine Vistada yer alan Windows Calendar,Windows Mail,Windows Media Player,Windows Aero,Windows Sideshow gibi özellikler eklenebilmektedir.
6)Failover Clustering: Server 2008’in sahip olmuş olduğu role göre kullanım senaryosu değişen bir bileşendir.Hayati öneme sahip olan sistemlerde çalışan servislerin ve hizmetlerin devamlılığının sağlanabilmesi için yapılandırılması gereken bir çözümdür.Özellikle Mail Server,File Server ve Domain Controller gibi server rollerinde aktifleştirilir.
7)Group Policy Management: Bu eklentiyi kullanmadan önce Group Policy objelerini yönetmek için 2 adet MMC snap-in i kullanıyorduk.Domain ve OrganizationalUnit bazında Group policy yönetimi için Active Directory Users and Computers, Site bazında Group policy yönetimi için ise Active Directory Site and Services konsollarını kullanıyorduk.Microsoft’un 2004 yılında çıkarmış olduğu bu GPMC eklentisi sayesinde artık ayrı ayrı konsollardan ziyade Group policy yönetimi tek bir yerden sağlayabilmekteyiz.Server 2008 üzerine ekstra özellik olarak ekleyebilmekteyiz.
8)Internet Printing Client: Domain veya ağ ortamında bulunmayan kullanıcıların Web üzerinden yazıcılara erişim yapabilmesini sağlamaktadır.IPP 1.0 protokolünü kullanarak HTPP üzerinden Web ortamındaki yazıcılarınıza erişim sağlayabilirsiniz.
9)Internet Storage Name Server: ISNS, TCP/IP networklerinde ISCSI,Fiber Channel ve SAN gibi depolama aygıtlarını otomatik olarak bulup yönetebilmenizi sağlamaktadır.
10)LPR Port Monitor: Unix tabanlı sistemler üzerinden,Server 2008 üzerinde çalışan yazıcılara bağlanabilmesi sağlamaktadır.
11)Message Queuing: Message Queuing özelliği uygulamalar arasında kesin mesaj iletimi, erişim denetimi, ileti doğrulama, şifreleme ve güvenlik denetimi kullanır. Message Queuing 3.0 sürümünde, 40 bit şifrelemeye ek olarak 128 bit şifreleme de desteklenir. Nesneler için güvenlik özelliklerini yöneterek, izinler ayarlayabilir, sahiplik atayabilir ve kullanıcı erişimini izleyebilirsiniz.
12)MultiPath I/O: Bu özellik performans ve hata toleransını minumuma indirmek için veri depolama aygıtlarına birden fazla data path üzerinden erişim yapılabilmesini sağlamaktadır.
13)Peer Name Resolution Protocol: Microsoft’un Peer to Peer platformuna dayanmaktadır.Bilgisayarlara ait isim,port,protocol ve adres gibi bilgilerini çözümleyerek uygulamalar ile entegra bir şekilde çalışabilmesini sağlayabilmektedir.2003 yılında Windows Xp için çıkartılan PNRP 2.0 ve sonrasında 2007 yılında Vista ve Server 2008 için çıkartılan PNRP 2.1 versiyonları bulunmaktadır.
14) qWave(Quality Windows Audio-Video Experience): QoS(Quality of Service) tarafından desteklenen qWave,Ip üzerinden çalışan ses,görüntü ve streaming uygulamalarının performanslı bir şekilde çalışabilmesi için geliştirilmiş bir platformdur.
15)Remote Assistance: Bilgisayar veya kullanıcı tarafından kaynaklanan problemleri uzaktan yardım yapılarak giderilebilmesini sağlayan bir çözümdür.Remote Access ile bir kişinin bilgisayarına bağlanıp isterseniz chat yaparak isterseniz kontrolü alarak problemlerini çözebilirsiniz.İsteyen kullanıcı Outlook Express ve Messenger aracılığıyla sizden yardım talep edebilir.
16)Remote Differential Compression: Uzaktaki herhangi bir kaynaktan data transferi yaparken,verinin boyutunu en aza indirebilmek için kullanılan sıkıştırma tekniğidir.
17)Remote Server Administration Tools: Bu bileşen aracılığıyla Windows Server 2008 serverlarınız üzerinde yer alan rollerin ve özelliklerin tek bir merkezden uzaktan yönetilebilirsiniz.
18)Removable Storage Manager: Çıkartılabilir depolama aygıtlarının yönetimini yapabileceğimiz bir konsoldur.
19)RPC Over HTTP Proxy: Şirket networküne erişim sağlayacak olan kullanıcıların Http protokolü üzerinden Rpc yaparak güvenli bir şekilde ağa bağlanabilmesine imkan tanıyan bir proxy hizmetidir.
20)Simple TCP/IP Services: Seçimli olarak sunulan belli başlı TCP/IP protokollerini içeren bir servistir.
21)Services For NFS: Windows Server 2003 R2 ile birlikte hayatımıza katılan bu servis, kullanıcıların ağ üzerindeki dosyalara sanki kendi bilgisayarından çalıştırıyormuş gibi kolayca erişim yapmasını sağlamaktadır.Windows Server 2008’in 64 BIT versiyonlarında desteklenen bir özelliktir.
22)SMTP Server: Mail göndermek için kullanılmaktadır.Maillerin SMTP protokolü üzerinden mail serverlara gönderilmesini sağlamaktadır.
23)SNMP Services: Önemli TCP/IP protokol suitlerinden biridir.Network üzerinden ortamdaki cihazlardan bilgi toplamak için kullanabileceğimiz bir servistir.
24)Subsystem for UNIX-based Applications: Bu özellik ile,Windows platformlarında Unix tabanlı uygulamaların çalıştırılabilmesi için gerekli olan destek gelmiştir.
25)Telnet Client: Telnet protokolünü kullanarak sunuculara bağlanıp uygulamaların yönetimi sağlanabilmektedir.
26)Telnet Server: Yine telnet protokolü kullanarak kullanıcıların ve telnet client olarak bağlananların komut satırından yönetimsel işlemleri yerine getirmesi gerçekleştirebilir.
27)Trivial File Transfer Protocol Client: Ftp’den sonra hayatımıza katılan dosya transfer protokolüdür.
28)Network Load Balancing: Bu özellik sayesinde TCP/IP networklerinde serverlar üzerinde yük dengelemesi yapılabilmektedir.Bu şekilde ağ ölçeklendirilebilmesi de sağlanabilmektedir.
29)Windows Internal Database: Server 2008 üzerine kurulabilecek olan server rollerinin kullanabileceği bir depolama alanıdır.
30)Windows PowerShell: Sunucular üzerinde daha gelişmiş ayarların yapılabilmesi için Microsoft, Windows PowerShell’i çıkardı. Windows PowerShell bir komut satırı uygulamasıdır.Komut satırı kullanıcıları ve script yazarlarına .NET Framework gücünü veren bir ortamıdır.
31)Windows Process Activaiton Service: IIS 7.0 üzerindeki uygulamaları ve işlem modellerini yönetmek için kullanılabilecek olan bir servisdir.
32)Windows Server Backup Features: Bu özelliği kullanarak işletim sistemi üzerindeki bütün dosya,klasör ve uygulamaları yedekleyebilir ve geri yükleyebiliriz.İşletim sisteminde meydana gelen sıkıntıları giderebilmek için kullanabileceğimiz bir çözümdür.Windows Recovery Dsik,sistemi ciddi hatalardan kurtarmak için oluşturulup kullanılabilir.
33)Windows System Resource Manager: Server performansı bakımından önemli olan RAM,CPU,HDD gibi donanımsal bileşenleri raporlayan ve yönetilmesini sağlayan bir bileşendir.Bu şekilde hangi uygulamaya ne kadar kaynak tahsis edebileceğinizi ayarlıyabilirsiniz.
34)WINS Server: Eğer network’ünüzde halen Windows 2003’den önce üretilmiş olan Windows NT ve Windows 9x ailesine mensup bir ürünler varsa, bu takdirde NetBIOS tipinde isimleri desteklemek üzere WINS servisini (Windows Internet Name Service) kurabilirsiniz.
35)Wireless LAN Service: Kablosuz ağların yönetilebilmesi ve yapılandırılabilmesi sağlanmaktadır.Aynı zamanda marka bağımsız olarak gerekli WLAN profilleride oluşturulabilmektedir.
Son olarak aşağıdaki tabloda ise hangi Server 2008 sürümünde hangi özelliklerin ekstradan yüklenebildiğini görebilmekteyiz.
Evet Arkadaşlar bu makalede,Server 2008 işletim sisteminin üzerine kurabileceğimiz 35 Adet özelliği teker teker açıkladım.Aynı zamanda kullanacağınız Server 2008 sürümüne göre de hangi özellikleri de kullanabileceğimize bakmış olduk.Bir başka makalede görüşmek üzere,
Hoşçakalın…