Windows Server 2012 Developer Preview Kurulumu
Yine, yeni bir ürün incelemesi ile birlikteyiz.Bu makalemizde, Microsoft’un son gözbebeği, Build konferansı ile tanıtılan ve görücüye çıkartılan Windows Server 8’i inceleyip, kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Windows Server 2008 R2, yaklaşık olarak 2 yıl önce piyasaya sunuldu.Microsoft’un yol haritalarından alışa geldiğimiz üzere, her 3 yılda bir yeni server işletim sistemi ile tanışıyoruz.En son çıkan server işletim sisteminin üzerinden yaklaşık olarak 2, 2.5 yıllık bir süre geçtiği için Windows Server 8 yavaş yavaş beta aşamasına geldi.ABD, Kaliforniya eyaletinin Anaheim kentinde yapılan Build konferansı ile Windows Server 8 görücüye çıktı.Aynı zamanda Microsoft, kullanıcı işletim sistemi ile sunucu işletim sistemini paralel olarak geliştirmeye devam ediyor.Windows vista – Windows Server 2008, Windows 7 – Windows Server 2008 R2, Windows 8 – Windows Server 8 gibi.
Windows 8 halka açık olarak paylaşılırken, Eylül ayı içerisinde yeni nesil server işletim sistemi Windows Server 8’in Developer Preview’ı MSDN üzerinden yayınladı.Windows Server 8’in, özellikle Cloud tabanlı sistemler ve Tablet cihazlar için tasarlanmış olduğunu görüyoruz.Bunun en büyük sebebi Metro User Interface’in gelmiş olması.Aynı zamanda IP Address Mobility, yani taşınabilirlik anlamında ciddi yenilikler gelmektedir.Bu taşınabilirlik’den anlamamız gereken, laptop veya tablet değil, coğrafi olarak Veri Merkezlerinin taşınmasıdır.Windows Server 8 cloud-optimezed işletim sistemidir.
Metro UI ve Mobility dışında, öne çıkan bir diğer konu ise Hyper-V 3.0’dır.Bu güne kadar kullanmış olduğumuz Hyper-V 1.0 ve 2.0’ın bütün özellikleri 3.0 üzerinde yer almaktadır.VmWare ESX ile kıyaslandığında geride kalan bazı noktalar yeni sürüm ile birlikte geride kaldı.Storage Live Migration, yeni VHDX formatı, Hyper-V Replica, NIC Teaming, VMQ desteği, 160 Logical Processors ve Cloud Backup bu başlık altında sayabileceğimiz yeniliklerdendir.
Yavaş yavaş kurulum aşamalarına geçmeden kısa bir kaç daha bilgi vermek istiyorum.Windows Server 8’in kurulumu oldukça basit olup, istemci versiyonu olan Windows 8 ile benzerlik göstermektedir.Kurulum sadece biraz daha kısa sürüyor.
Nereden İndirebiliriz?
Windows Server 8 için gerekli olan sistem gereksinimleri ve kurulum adımlarına geçelim.Microsoft, Windows Server 8’i sadece 64 BIT olarak yayınlamıştır.
Bu dağıtım paketlerine sahip olmak için direk aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
http://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/default.aspx
Windows Server 8 Minumum Sistem Gereksinimleri
· 1.4 gigahertz (GHz) or faster 64-bit (x64) processor
· 2 gigabyte (GB) RAM
· 32 GB available hard disk space
· DVD Drive
· Super VGA (800 x 600) or higher-resolution monitor
Windows Server 8 Developer Preview Kurulumu
Kuruluma başlamadan önce bir kaç not aktarmak gerekirse, kurulumda özel bir durum yok.Grafiksel arayüzden başlayan kurulum tekrar grafiksel arayüzde son buluyor.Ayrıca güzel yeniliklerden birisi, Sanal Klavye kullanarak dahi kurulumu gerçekleştirebilmemiz.DVD içerisinde yer alan Install.wim ve Boot.wim imaj dosyaları ile kurulum gerçekleştirilmektedir.Boot.wim, boot aşamasında kullanılırken, Install.wim ise asıl işletim sisteminin yer aldığı windows image dosyasıdır.
1)Temiz bir kurulumun nasıl yapılacağını anlatacağım.Windows 8 DVD sini sürücümüze takıp, makinamızı DVD’den boot ediyoruz.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.
2)Klavye ve dil ayarlarını yapıyoruz.
3)Install Now diyerek kurulumu başlatabiliriz.
4)Bu bölümde, kurulumunu yapacağımız işletim sistemi tipini seçiyoruz.Full Installation ve Server Core seçenekleri bize daha önceden tanıdık olan kurulum tipleridir.Yeni olarak karşımıza gelen Features On Demand ise, biraz Server Core biraz da Full Installation arasında bir seçenektir.
Server Core: Windows Core, Windows PowerShell, .Net Framework 4
Features on Demand: Same as Server Core + Server Manager, MS Management Consoles, A subset of Control Panel applets
Full Installation: Same as Features on Demand + All Control Panel Applets, Windows Help, Windows Explorer, Internet Explorer
5)Başka bir seçim şansımızın olmadığı için sözleşmeyi kabul ediyoruz…:)
6)Karşımıza gelen bu ekranda, upgrademi yoksa sıfırdan bir kurulummu yapacağımıza karar veriyoruz.Sıfırdan bir kurulum seçeneği ile devam ediyorum.
7)Sahip olduğumuz disk bilgisini bu ekranda görebiliyoruz.Tanınmayan disklerin(SCSI,RAID) sürücüsünün yüklenmesi, partition oluşturulması ve disk bölümlenebilmesi gibi işlemleri yapabilmekteyiz.127 GB’lık diskimi seçip devam ediyorum.
8)Kurulum başladı.
9)Kısa bir kurulum sürecinden sonra, alışık olduğumuz Microsoft mavisinden ziyade güven veren yeşil bir welcome page bizi karşılıyor.Local Administrator şifresini belirliyoruz.
10)Çok güzel manzara görüntüsüne sahip yeni Logon Page karşımızda.Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyoruz.
11)Süpriz Server Manager 🙂 Tamamen bütün cihazlar düşünülerek hazırlanmış olan Metro User Interface mevcut.Artık sadece temel işlemleri yerine getirmiş olduğumuz işletim sistemlerini kullanmayacağız.Ek olarak sosyal ağlarınızı, microsoft’u, alışverişlerinizi, oyunları ve borsa gibi bileşenlerin tamamını tek bir platform altından yöneteceğiz.
Arka planda, masaüstünde kurulum yaparken diğer yanda oyun oynayabilir veya facebook, twitter gibi ağlarınızı kullanabilirsiniz.Yatay olarak dizayn edilmiş kullanıcı arayüzü tamamen mobile cihazlara yöneliktir.Kurduğumuz Windows Server 8 Developer Preview dağıtımını 09 Nisan 2012 tarihine kadar kullanabilirsiniz.
Windows Server geliştiricileri, yeni nesil sunucu ve istemci işletim sistemlerinde 300’ün üzerinde yeniliğin bulunduğunu bildiriyor.Metro UI ile zenginleştirilmiş Server Manager ve diğer yönetim arayüzleri ile 2012 yılının sonlarına doğru piyasada olması beklenen Windows Server 8 hakkında yapılan açıklamalar ve getireceği yeni özellikler, IT sektöründe uzun bir süre konuşulacağa benziyor.Bir başka Windows Server 8 makalesinde görüşmek üzere…