Exchange Server ile ilgili başka bir makalede yine birlikteyiz.Bu bölümde, Microsoft mesajlaşma ürünlerinin son versiyonu olan Exchange Server 2010 hakkında açıklamalar yapıp kurulumunu gerçekleştireceğiz.

E-posta trafiği bireysel ve kurumsal anlamda hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.Hepimiz, bilgisayarımızı açtığımız anda ilk olarak yaptığımız iş, e-posta’larımızı takip etmektir.Maillerimize erişemediğimiz zaman, takip ettiğimiz işlerin aksaması muhtemeldir.Bundan dolayı, her zaman her yerden maillerimize erişimimizin sağlanması önemli hizmetlerden biridir.Dünya’da mail hizmeti verebilmek için kullanılan bir çok ürün mevcuttur.Bunlar içerisinde en çok tercih edilen mail sistemi, Exchange Server’dır.Bu tercihin en büyük sebebi, basit sihirbazlar, kullanıcı dostu arayüzler, hataların çözüm önerilerine  kolay ulaşılması gibi seçenekler mevcuttur.Özetle, Exchange Server’a ısınmak kolaydır.

Exchange Server, kendi kategorisinde en çok tercih edilen ürün olma özelliğine sahiptir.Dünyadaki mesajlaşma sistemlerinin %70’inin Exchange Server olduğu bilinmektedir.Exchange Server ürün ailesi 5.5’den başlayıp, 2000, 2003, 2007 ve 2010 ile devam etmektedir.Tabi ki 2010 sürümüyle birlikte, daha verimli ve daha güvenli hale gelmiştir.Exchange Server 2010, kendinden önceki versiyonlarından farklı olarak sadece 64 BIT versiyonu bulunmaktadır.Exchange Server 2010 ile birlikte beş farklı rol gelmektedir.Bu beş rol, kurulacak olan versiyona göre değişiklik göstermektedir.Exchange Server 2010 Standart edition ile üç rol kurulurken, Enterprise edition ile beş rolün tamamı kurulabilir.Her rolün farklı yetenekleri mevcuttur.Başka bir makalede, hem versiyonları hem de rolleri daha detaylı olarak inceleyeceğiz.

Exchange Server 2010 kurulum aşamalarına geçmeden önce, active directory hazırlıkları, donanımsal ve yazılımsal gereksinimlere göz atalım.

 

Exchange Server 2010 Gereksinimleri

a)Active Directory

-Her Active Directory site üzerinde en az bir tane Global Catalog olmak zorundadır.

-Schema Master ve Domain Controller olarak, Windows Server 2003 SP1, Windows Server 2008 ya da Windows Server 2008 R2 desteklenmektedir.

-Active Directory Domain ve Forest Functional Level en düşük Windows Server 2003 olması gerekmektedir.

-Domain Controller ile Exchange Server’ın aynı sunucu üzerine kurulması tavsiye edilmemektedir.

b)Yazılımsal

-İşletim sistemi 64 BIT olmak zorundadır.Windows Server 2008 SP2/R2 Standart, Enterprise ve Datacenter sürümlerine kurulabilir.

-Microsoft .NET Framework 3.5 SP1

-Windows Powershell 2.0

-Microsoft Filter Pack (Mailbox ve Client Access)

c)Donanımsal

-X64 mimarisine sahip işlemci

-En az 4 GB Ram.

-Sadece kurulum için 1.2 GB’lık disk alanı

-İşletim sisteminin yüklü olduğu sürücüde en az 200 MB’lık boş alan

Gereksinimleri ile ilgili daha detaylı bilgiler için aşağıdaki link kullanılabilir.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996719.aspx

 

Active Directory Ortamının Hazırlanması

Active Directory schema’nın hazırlanması için aşağıdaki komutları çalıştırmamız gereklidir.

1)Exchange server’ın setup dosyalarının olduğu yola giderek ilk olarak Setup.com /PrepareSchema komutunu çalıştırıyoruz.Bu komutu sadece Schema ve Enterprise Administrator yetkilerine sahip olan kullanıcılar çalıştırabilir.

Exchange Server 2010 Kurulum

2)Sıradaki komutumuz, Setup /PrepareAD /OrganizationName: “Organizasyon ismi” Komutu çalıştırabilmek için Enterprise Administrator yetkisine sahip olmalısınız.

 

Exchange Server 2010 Kurulumu

Buraya kadar planlama ve gereksinimlerden bahsettik.Şimdi kurulumu yapacağız.Exchange Server kurulumu, az sayıdaki ön adım tamamlanarak kolay ve kısa sürmektedir.Yapacağımız kurulum Typical adı verilen Mailbox, Hub Transport ve Client Access rollerini kapsamaktadır.

1)İlk olarak Powershell’i açıp aşağıdaki komutu kullanarak Server Manager modülünün yüklenmesini sağlıyoruz.

2)Windows Server 2008 R2 üzerinde, aşağıdaki komutu çalıştırarak, kuracağımız rollere ait bütün gereksinimlerimizi tamamlamış oluyoruz.

Add-WindowsFeature NET-Framework,RSAT-ADDS,Web-Server,Web-Basic-Auth,Web-Windows-Auth,Web-Metabase,Web-Net-Ext,Web-Lgcy-Mgmt-Console,WAS-Process-Model,RSAT-Web-Server,Web-ISAPI-Ext,Web-Digest-Auth,Web-Dyn-Compression,NET-HTTP-Activation,RPC-Over-HTTP-Proxy –Restart

Rollerin ihtiyaç duyduğu uygulamaların listesi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb691354.aspx

3)Client Access rolünü kuracağımız sunucu üzerinde ek bir işlem daha yapmamız gerekmektedir.NetTcpPortSharing servisinin başlangıç tipini otomatik yapıyoruz.

Set-Service NetTcpPortSharing -StartupType Automatic

4)Kurulum medyasını çalıştırıyoruz.Karşıma gelen gelen kurulum ekranında Choose Exchange language option bağlantısına tıklıyoruz.

5)Ingilizce kurulum yapılacağı için, Install only languages from the DVD seçeneği ile devam ediyoruz.

6)Kurulumu başlatmak için Install Microsoft Exchange seçilir.

7)Introduction ekranında Next devam ediyoruz.

8)Lisans anlaşmasını kabul ederek ilerliyoruz.

9)Error Reporting  bölümünü Next diyerek geçiyoruz.

10)Standart olarak kullanacağımız için, sadece Mailbox, Client Access, Hub Transport ve Management Tools kurulumlarını yapıyoruz.Typical seçeneğini işaretlenerek devam edilir.

11)Ortamımızda Outlook 2007 öncesi kullanıcılarımız var ise, Client Settings penceresinde Yes seçeneği ile devam ediyoruz.Networkumuzde bu tip kullanıcılarınız yok ise No ile devam edebiliriz.

12)Bu ekranda, Client Access Server için bir adres tanımlanmalıdır.Bu bölümde belirtilen isim, internet üzerindeki gelmek kullanacağımız bağlantıdır.Sonrasında bu adres için DNS üzerinde ilgili kayıtları oluşturacağız.

13)CEIP programına kayıt olmayacağımızı belirterek No ile devam ediyoruz.

14)Özet ekranımızda herhangi bir hata olmadığına göre Install diyerek kurulumu başlatabiliriz.

15)Donanım durumuna göre maksimum 20 dk. süren bir kurulumdan sonra Finish düğmesine tıklıyoruz.

16)Mail trafiğini test etmek için kendi adımıza bir mailbox oluşturabiliriz.Sonrasında, http://mail.smakbuloglu.com OWA adresini kullanarak oturum açıyoruz.

 

Görüldüğü gibi mail trafiğinde herhangi bir sorun gözükmemektedir.

Bu makalede, Microsoft’un mesajlaşma hizmetlerinin son göz bebeği olan Exchange Server 2010’un kurulumunu gerçekleştirip, mail trafiğini test ettik.Exchange Server 2010 ile ilgili başka bir makalede görüşmek üzere.

Close