Hyper-Converged Nedir?
Son 2 yildir çok daha fazla duyduğumuz mimari bir model olan Hiperbütünleşik (Hyper-Converged) hakkında bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Bahsedeceğimiz özelliklerin bir çoğu marka – model farketmeksizin ortak diyebiliriz. Tabi ki bazı farklılıklarda yok değil. Kısaca, klasik Veri Merkezi anlayışını tamamen değiştirerek, YÖNETİMİ KOLAY, MALİYETLERİ DÜŞÜK VE ESNEK OLAN yapılara dönüştürür. Tek appliance içerisinde Storage, Server, Sanallaştırma, Backup ve Disaster Recovery çözümlerini sunar. Dolayısıyla SAN yatırımını ortadan kaldırır. Marka ve modele göre farklılık göstermekle beraber, Tiering, Compression, Deduplication, Resilience, Snapshots gibi High-End Storage özelliklerinin hepsi vardır. Veri Merkezi kullanım alanını % 500 ‘e kadar düşürür. Power ve Cooling tarafında % 90 iyileşme sağlar. Tek bir yönetim paneli bulunur. 2U ve min 3 Node ile başlar, sonrasında planlı bir şekilde, hiç bir süprizle karşılaşmadan Scale Out büyürsünüz. VMware ve Hyper V gibi tüm hipervizörler ile uyumludur. Yine bir çok marka’da L1 ve L2 desteğini yerel Türkçe alabilirken, L3 desteğini yurtdışından alabilirsiniz. Oracle, SAP ve Microsoft uygulamaları ile uyumlu çalışır. Sanallaştırma, VDI, Big Data, Disaster Recovery projeleriniz için geleceğin teknolojisi diyebiliriz. Aynı şekilde Cloud teknolojilerine (Microsoft Azure, Amazon Cloud) tam destek sağlamaktadır. Cloud tarafında “Kullandığın kadar öde” modelleri de mevcuttur.
Ülkemizde başlıca kullanılan markalar arasında, EMC – VMware – Nutanix – Simplivity ve HP yer almaktadır. Klasik mimari ile Hiperbütünleşik mimari arasında ki farkı tam anlamıyla kavrayabilmek için aşağıdaki resime göz atabilirsiniz.
merhaba,
“Tek appliance içerisinde Storage, Server, Sanallaştırma, Backup ve Disaster Recovery çözümlerini sunar” burada ki sanallaştırma esx, hyver-V tarzı bilinen bir mimari mi yoksa kendine özgü bir sistem midir?
Merhaba,
Donanımlar üzerinde VMware ve Hyper-V kullanılabildiği gibi, Nutanix’in kendine ait hypervisor çözümü de mevcut, ismi Acropolis. Simplivity’nin yok.