Windows 7 Genel Bakış(Bölüm 2)
Herkese selamlar,Windows 7 ile alakalı makale serisinin ikinci bölümünde yine birlikteyiz.Windows 7’ye göz atmaya,yeniliklere ve farklılıklara kalmış olduğumuz yerden devam edeceğiz.Windows 7’de gerçekten Vista ile birlikte oluşan kötü imajı düzeltebilecek bir çok özellik sunulmaktadır.
●Virtual Drive: Evet Vista olmayıp Windows 7 ile birlikte gelen bir başka özellik ise Virtual Drive.Virtual Pc kullanan arkadaşlarımız için çok tanıdık bir yenilik.Windows 7 üzerinde kendimize ait Sanal Virtual diskler oluşturabilmekteyiz.Bu sayede bütün testlerimizi ve denemelerimizi bu sanal diskler üzerinde yapabileceğiz.Uzantımız VHD olduğundan dolayı Virtual Pc 2007,Virtual Server 2005 veya Hyper-V ile birlikte de kullanabilme imkanımız mevcut.Bu özellikden yararlanabilmek için ilk olarak Windows 7 makinamıza Virtual Disk tanımlamamız gerekmektedir.Bütün yönetim Computer Management bölümündeki Disk Management tarafından yapılmaktadır.Bir örnek ile daha iyi pekişir diye düşünüyorum. Benim daha önce oluşturmuş olduğum VHD bir diski Windows 7’ye tanıtacağım.
●İlk olarak Computer Management’a giriyoruz.Oradan Disk Management’ı seçiyoruz.Action menüsünden Attach VHD diyoruz.Create seçeneği hemen gözümüze çarpmıştır.
●Sonrasında oluşturduğumuz VHD’nin yolunu gösteriyoruz ve Windows 7 gerekli yazılımları yükleyip disk’i tanıyor.
●Evet üzerinde herhangi bir partition bulunmayan diskimiz hazır.Formatlayıp bir partition oluşturarak kullanabiliriz.
●Paint: Evet arkadaşlar karşımızda yeni arayüzü ile Paint.Tamamen yenilenen arayüz Office 2007’ye göre baştan dizayn edilmiş.Yeni boya seçenekleri ise eskisine göre çok daha güçlüdür.Yeni paint’de,şekiller üzerinde daha çok oynama,düzeltme yapabilmek için Office 2007’deki gibi şerit bir menü,daha çok fırça ve yardımcı araçlara yer verilmiş.Vista ile birlikte gelen Snapping tool’u ise Paint’in içine gömülmüş durumda.
●Calculator: Olmaz böyle bir hesap makinası diyorum.Evet paint gibi yeniden dizayn edilen ve tasarlanan bir başka araç ise Hesap Makinası’dır.Hesap makinası üzerinde tarih aralıkları belirtebilip,üzerinde hazırda gelen hesap kalıplarını kullanarak daha gelişmiş hesaplamaları yapabilmekteyiz.Ayrıca Unit hesaplaması da yapılabilmektedir.
●Sticky Notes: Hayatımıza ilk olarak Office ile giren post-it notlar Vista’da Sticky Notes olarak karşımıza çıkıyor.Unutmamamız gereken notları masaüstünde notlar halinde tutabilmekteyiz.En güzel tarafı ise tabi ki Office kurmadan bu işlemi Windows 7 ile yapabilmemizdir.
●Themes: Windows 7 ile birlikte gelen Wallpaper’lar zaten bir harika.Bunlara ek olarak yine arka plan resimleri ile uyumlu bir şekilde kullanılabilen temalar eklenmiş.Yine aynı bölüm içerisinde pencere rengi ile alakalı özelliştirmeler yapabilmekteyiz.
●Biometric Devices: Kontrol Panel’e eklenen bu özellik sayesinde,işletim sistemi üzerinde kullanılan bütün Biometric(FingerPrint) cihazlarımızı tek bir konsoldan yönetebilmekteyiz.
●Credential Manager: Yine kontrol panel’de bulunan bir başka yenilik ise Credential Manager’dır.Windows 7 üzerinde cachlenen bütün Windows ve certificate tabanlı olan user name ve password bilgilerini yönetebilmek için kullanabileceğimiz bir konsoldur.Web sitelerine ve kaynaklara kolay erişim için kendimize göre credential tanımlaması da yapabilmekteyiz.
●Systemicons: Kontrol Panel’de karşımıza gelen bu özellik ile system tray üzerinde hangi iconların görüntüleneceğini ayarlayabilmekteyiz.Aynı zamanda notification ile ilgili ayarlamalar da yapılabilmektedir.
●ClearType Text Tuner: Microsoft’un yeni geliştirmiş olduğu yazılımsal bir teknolojidir. LCD,Pocket PC,Laptop ve Flat Panel Monitorlerde var olan text görüntünün okunabilirliliğini düzenleyen bir özelliktir.ClearType bir font teknolojisidir ve text’in en düzgün görünümlü halini yani kağıda basılmış gibi kaliteli göstermektedir.Control Panel’den ayarını yapabilmekteyiz.Aşağıda bir kaç ayarını inceleyelim.
●Bu aşamadan sonra kendimize göre font ayarını özelleştiriyoruz.
●Location and Other Sensors: Windows 7 ile birlikte hayatımıza katılan bir başka özellik ise sensör’dür.İşletim sistemi ile kullanıcı arasında bilgi alışverişinde veya etileşimde kullanılan donanımları tanımlamak için sensör denen bir API çalışmaktadır.Örneğin, bir oyun için kullandığınız kablolu veya kablosuz bir video game controller var.Bu controller Orientation Sensör olarak kategorilenmektedir ve Windows 7 tarafından Unique olan bir GUID ile temsil edilir.Bir başka örnek olarak GPS yazılımları,Location sensör olarak kategorilenir.Microphone,Ambient Noise olarak kategorize edilir.Amaç,tek bir konsol ve merkezden bu tür donanımları yönetmekdir.
●Device Stage: Windows 7 ile birlikte sunulan bir başka yenilik ise Device Stage’dir.Bilgisayarımızda kullandığımız bütün plug and play ve Activesync özelliklerini destekleyen cihazlarımızın yönetimini yapabilmek için bu arayüzü kullanabiliriz.Bu aygıtlar ile ilgili XML formatında bilgiler alabilmekteyiz.Tabi ki kolay bir şekilde veri transferi yapabiliriz.
Tabi ki yukarıda gelen yeniliklere ek olarak Windows Media Player 12,İnternet Explorer 8.0,Media Center gibi uygulamalar da Windows 7 üzerinde hazırda bulunacaktır.Windows 7 hem 32 BIT hem de 64 BIT olarak her türlü platform’da çalışan sistemler için sunulacaktır.Bu arada aklımıza neden hala 32 BIT işletim sistemi çıkartılıyor gibi bir soru gelirse,cevabı tamamen uyumluluk.Windows 7’nin 32 BIT versiyonu,16 BIT ve MS-DOS uygulamalarını çalıştıracaktır.Yani geriye doğru uyumluluk söz konusu.64 BIT versiyonlarda ise böyle bir uyumluluk şimdilik söz konusu değildir. Bu sürümde yapılan değişiklikler tamamen kod ile sınırlıdır.Görsel olarak değişiklik en sona saklanmaktadır.Sonuç olarak tam bitmemiş olan Windows 7 önümüzdeki günlerde daha da sağlam olarak karşımıza çıkacak gibidir.Windows Vista ile birlikte çalışan sürücüler ve uygulamalar Windows 7’de de çalışacaktır.Windows 7 ile birlikte katalog dosyaları daha çok genişletilip,işletim sisteminin daha fazla cihazı tanıması sağlanacaktır.Windows 7,Vista’dan daha hızlı çalışacak,RAM’i daha tutumlu kullanacak.Microsoft Windows Vista’nın geliştirilmesi yaygınlaştırılmasına ağırlık verdiğinden dolayı Windows 7 ile alakalı detaylı bilgi vermekten kaçınmaktadır.
Evet arkadaşlar,ikinci bölümde de şu anda daha beta dahi olmayan Windows 7 ile birlikte bize kazandırılacak olan yeniliklerden bahsettim.Ancak tabiki bu kadarcık ile sınırlı değil.Mutlaka zaman içerisinde yeni özellikler eklenecek veya bir kaçı çıkartılacaktır.Windows 7’nin gideceği yol Windows Vista’nın ki ile aynı.Tabi ki hepimiz daha iyi bir ürün bekliyoruz.Sonuçta client işletim sistemi tarafında devrim niteliğinde olan Xp’den kullanıcıları vazgeçirebilmek için daha iyi,yeni özellikler sunulması gerekmektedir.Bir başka makalede tekrar görüşmek üzere,
Hoşçakalın…