Windows 7 Ultimate Kurulumu
Hepinize merhaba,Windows 7 ile alakalı önceki makalelerimde 2008 yılının sonlarında Beta versiyonu hayatımıza katılan bu yeni nesil client işletimi ile gelen yeni özellikler hakkında bilgi vermiştim.Bu makalemde ise adım adım Windows 7 Ultimate kurulumunu nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve ihtiyaç duyacağımız minumum ve maximum donanımsal gereksinimleri anlatacağım.
Xp işletim sisteminden sonra, 2005 yılında Codename’i Longhorn olarak duyurulan 2007 Ocak ayında ise Vista ismini alan yeni client işletim sistemi hayatımıza katıldı. Microsoft,Windows Xp’yi çıkardıktan tam beş yıl sonra bu yeni işletim sistemi ile güvenlik ve görsellik de son nokta olarak hizmet vermeyi amaçlıyordu.Vista,daha gelişme sürecinde birçok kişi tarafından negatif olarak eliştirilmiştir.Windows Vista çıktıktan sonra bütün herkesin aklına, acaba bundan sonra ki client işletim sistemi nasıl olucak,ne zaman çıkacak gibi sorular takılmaya başlamıştı.Tabi ki herkesin beklentisi Xp’den sonra Vista’da biraz hezimete uğrayan Microsoft’un daha iyi işler çıkarması yönündeydi.Emekli patronumuz Bill Gates’in de belirttiği gibi “Vista’dan sonra her şeyi daha iyi yapabiliriz.”
Microsoft’un Redmond ofisinde 2.000 geliştirici tarafından geliştirilen Windows 7 beta(Değerlendirme Sürümü) olarak yayınlanmaya başlamıştır.Tabi ki beta bu işin daha en başınında başı.Bu yayınlanan aslında tam olarak beta değil.Daha Milistone 1’de ki hali.Microsoft tarafındaki bu işleyişi aşama aşama düşünürsek Milistone 1,Milistone 2,Milistone 3,Beta,RC ve RTM sürümleri sırasıyla çıkarılacaktır.Yani Windows 7 konusunda yolun gerçekten çok başındayız.Kaldı ki Windows 7,Vista’dan tam 3 yıl sonra çıkarılması planlanan bir işletim sistemi.Yani Ocak 2010.Tabi ki bu konuda bir çok değişiklik olucaktır,tarihler değişecektir,yeni özellikler eklenecektir..Çünkü ürün daha yolun başında.Beta haliyle Windows 7 kamuoyuna açık değildir.(Biz hariç…:))2.000 civarında tester ve dünya üzerindeki 260 müşteri tarafından stress testine sokulmaktadır. Kamuoyuna açık olacak olan Beta ve Release Candidate versiyonları ise önümüzdeki sene piyasa’ya çıkacaktır.Windows 7, 27-30 Ekim tarihleri arasında Los Angeles’da gerçekleşen Professional Developer Conference(PDC) 2008’de görücüye çıktı.Aynı zamanda bir çok demo yapıldı.İlgili videoları izlemenizi tavsiye ederim.
Kurup kullananlardan biri olarak,ilk etapta Vista ile arasında hiç bir fark olmadığını düşündüm.Özellikle görsellik olarak gerçekten Vista’nın birebir aynısı.Şu durumda bu gayet normal.Tabi ki yeni eklenen temalar,arka plan resimleri hariç.Özellikle arka plan resimlerinde insana, Microsoft bunları nereden buluyor dedirtebiliyor.Mükemmel resimler.Görsellikten ziyade bizi ilgilendiren performans seçeneklerine göz atmak gerekirse.Tabi yegane amaç,Vista ile kötü bir izlenim oluşturan performansın iyileştirilmesi.Microsoft, Windows 7’nin geliştirilmesi sürecinde direk bilgisayar üreticileri ile birlikte çalışarak performans’ı etkileyen her unsura ayrı bir özen göstermektedir.Bu tarafta göze ilk çarpan bilgisayarın açılış ve kapanış sürelerinin azaltılması konusunda çalışmalar yapmasıdır.Aynı şekilde Vista’nın ciddi bir sorunu olan RAM kullanımının da iyileştirilmesi için çalışılmaktadır. Peki o zaman Windows 7 hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra gelelim kurulum aşamasına.
Windows 7 Minumum Sistem gereksinimleri
• 1 gigahertz (GHz) 32-bit (x86) veya 1 GHz 64-bit (x64) işlemci
• 1 GB RAM • 128 MB RAM’e sahip ekran kartı
• 15 GB boş alanı olan 40 GB HDD
• DVD-ROM
Windows 7 Ultimate Kurulum
1)Geldik kuruluma.Temiz bir kurulumun nasıl yapılacağını anlatacağım.Windows 7 DVD sini sürücümüze takıp,makinamızı DVD den boot ediyoruz.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.
2)Kısa bir dosya kurulum sürecinden sonra karşımıza klavye ve dil ayarlarını yapabileceğimiz aşağıdaki ekran gelmektedir.Klavye ve zaman formatı gibi ayarları yapıyoruz.
3)Install Now diyerek kurulumu başlatabiliriz.
4)Başka bir seçim şansımızın olmadığı için sözleşmeyi kabul ediyoruz…:)
5)Karşımıza gelen bu ekranda,upgrademi yoksa sıfırdan bir kurulummu yapacağımıza karar veriyoruz.Sıfırdan bir kurulum seçeneği ile devam ediyorum.
6)Sahip olduğumuz disk bilgisini bu ekranda görebiliyoruz.Windows 7 ile yeni ve kullanışlı bir kurulum seçeneğidir.Tanınmayan disklerin(SCSI,RAID) sürücüsünün yüklenmesi,partition oluşturulması ve disk bölümlenebilmesi gibi işlemleri yapabilmekteyiz.16 GB’lık diskimi seçip devam ediyorum.
7)Kurulum başladı.
8)Dosyalar kopyalanıyor.Bu işlemden sonra makinamız restart edilmektedir.
9)Kurulum bittikten sonra profilimizin tanımlanması için temel ayarları yapıyoruz.Karşımıza gelen ekranda bir kullanıcı hesabı tanımlamamız gerekmektedir.Kullanıcı adı ve şifremi belirliyorum.
10)Karsımıza gelen ekranda eğer product keyiniz var ise yazıyorsunuz.Ben test kurulumu yaptığımdan dolayı boş geçiyorum.
11)Firewall ayarlarımızı yapılandırıyoruz.
12)Karşımıza gelen bu pencerede tarih ve saat bilgimizi yapılandırıyoruz.
13)Son olarakda network lokasyon ile ilgili ayarlamamızı yapıyoruz.
14)Evet kurulum ve konfigürasyon işlemlerimiz tamamlandı.Kurulum bitiyor.
15)Local makina üzerinde profilimiz oluşturuluyor.
16)Profilimiz oluşturulup logon olduktan sonra bizi Windows 7’nin güzel arkaplan resimlerinden birisi karşılamaktadır.Virtual Pc üzerine yapılan test kurulumu olduğu için görsel olarak hiç bir özellik aktif değildir.
17)Versiyon bilgimiz ise aynen aşağıdaki gibidir.
Evet arkadaşlar,bu makalemde Windows Se7en Ultimate kurulumunu nasıl yapabileceğimizi,donanımsal gereksinimlerimiz konusunda bilmemiz gereken konuları anlattım.Windows 7 ile alakalı başka bir makalede görüşmek üzere,
Hoşçakalın…