Exchange Server 2007 Kurulumu
Hepinize merhaba,bir önceki makalemde Exchange 2007 kurulumuna başlamadan önce hazırlık aşamasında kurmamız gerekenlerin neler olduğu ve nasıl yapacağımızdan bahsetmiştim.Bu makalemde ise Exchange 2007 kurulumu ve ilk testlerini gerçekleştiriyor olacağız.
Yeni sunucu rolleri,getirmiş olduğu yenilikler ve arttırılmış güvenlik seçenekleri ile karşımıza gelen Exchange 2007 yavaş yavaş şirket networklerindeki yerini almaktadır.Diğer mail ürünlerine nazaran basitleştirilmiş uygulama ve yönetim,geliştirilmiş ölçekleme,gelişmiş güvenlik seçeneklerine sahiptir.Exchange 2007 ile gelen 5 adet yeni sunucu rolünü başka bir makalemde anlatacağım.Şimdi gelelim kurulum işlemine.
Exchange 2007 öncesindeki mail ürünlerinde,kurulum işlemine başlamadan Forest yapısının hazırlanması için belli başlı işlemler mevcuttu.Exchange 2007 kurulumunda olabildiğince bu tür işlemler minumum seviyeye indirilerek kolay bir kurulumun gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.Kurulum sırasında farklılık olarak daha önceki sürümlerde Schema’nın update edilme işlemi otomatik olarak gerçekleştiriliyordu.Exchange 2007 ile sunulan /PrepareAD ve /PrepareSchema komutları ile Schema,Active Directory manuel olarak da güncellenebilir.Ama bu şart değildir.
Exchange 2007 kurulumunu gerçekleştiricek olan kullanıcı mutlaka aşağıdaki gruplardan herhangi birine üye olmak zorundadır.
●Local Administrator
●Enterprise Administrator
●Domain Administrator
Exchange 2007 Kurulum
1)Exchange 2007 dvd’si içerisindeki setup.exe’yi çalıştırarak kuruluma başlayalım.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.Bu bölümde tamamlanması gereken yazılımsal gereksinimler gözükmektedir.Biz hepsini kurduğumuzdan dolayı pasif durumdadır.Aksi halde o linklerden gerekli bilgiler edinilebilir.
2)Karşımıza bir hoşgeldin-tanıtım penceresi gelmektedir.Next ile devam edelim.
3)Bu bölümde lisans anlaşmasını kabul edip devam ediyoruz.
4)Bu kısımda ise,Exchange 2007 kurulumu sırasında karşılaşılan bir hatanın otomatik olarak Microsoft’a bildirilmesini isteyip istemedğimiz sorgulanmaktdır.Problem çözme aşamasında yardımcı olacağından dolayı YES diyerek devam edelim.
5)Bu bölümde ihtiyaçlarımızın durumuna göre kullanacağımız Exchange Server rollerini belirliyoruz.Eğer standart bir şirket senaryosunda kullanacaksak Typical seçeneğindeki sunucu rolleri işimizi görmektedir.Bu seçenek te minumum 3 adet Exchange 2007 server rolü ve Management Tool yüklenmektir.Daha Enterprise bir yapı için ise Custom diyerek diğer 2 sunucu rolünü seçebiliriz.Aynı zamandan Clustering uygulamaları içinde Custom bölümünü tercih etmeliyiz.Ek olarak bu bölümde Exchange 2007 rolünün nereye kurulacağınıda görmekteyiz.İstersek yolu değiştirebiliriz.Ben Typical seçip devam ediyorum.
6)Bu pencerede Exchange Organization ismini belirliyoruz.
7)Bu bölümde şirket içerisindeki kullanıcılarımızın Outlook 2007’i öncesi sürümleri kullanıp kullanmadığı sorulmaktadır.Eğer Outlook 2007 öncesi kullanıcılarımız var ise YES’i seçmeliyiz.Bunun sebebi bu tür kullanıcıların Exchange 2007’ye bağlanırken Public Folder Database’ine ihtiyaç duymaları.Organizasyonum içerisinde bu tür clientlar olmadığından dolayı ben NO diyerek devam ediyorum.
8)Kontrol mekanızması başlıyor.
9)Kısa bir kontrol’den sonra,Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.
10)Kurulum bittikten sonra MMC 3.0 üzerinde çalışan Exchange 2007 arayüzü karşımıza gelmektedir.
11)Kurulum bittikten sonra yapılacak olan ilk iş Servislerin kontrol edilmesi.Görüldüğü gibi Exchange ile alakalı çok sayıda servis gelmektedir.Bunlardan özellikle İnformation Store ve System Attendant gibi servislerin çalışır durumda olması gerekmektedir.
12)Database ve Log dosyalarının gelip gelmediği kontrol edilebilir.
13)En güzel son bir test ise yeni bir kullanıcı hesabı ve mailbox oluşturup Administrator kullanıcısına mail atmaktır.
14)Kullanıcı hesabını oluşturduktan sonra,OWA üzerinden hesabımızı aktifleştirip Administrator’a mail atalım.İlk olarak Owa’ya bağlanalım.
15)Bu arada yeni bir özellikde hemen dikkatimizi çekmektedir.Intranet-Org Encryption.Exchange 2007 kurulduğu anda bütün trafik SSL sertifikalı olarak gerçekleşmektedir.
16)Yeni arayüzde oturum açıyoruz.
17)Logon olduktan sonra karşımıza gelen pencerede Saat,Bölge ve Dil gibi ayarlamaları yapıyoruz.
18)Bir deneme maili gonderiyorum.
19)Administrator ile oturum açıp mailimin gelip gelmediğini kontrol ediyorum.
Her şey güzel başarılı.Evet arkadaşlar bu makalemde Exchange Server 2007 kurulumunu nasıl yapabileceğimize ve kurulum doğrulama için yapmamız gerekenleri anlattım.Başka bir Exchange makalesinde görüşmek üzere…
Hoşçakalın…
merhaba öncelikle teşekkür etmek istiyorum bu exvhage 2007 server hakıkkında bilgim yok daha doğrusu hiç bi server hakkında bi bilgim yok sormak isteğim bu serverlar şirket üzerinden dosya paylaşımı arşiv oluşturma kulanıcı parolasını bilen herkezin arşivden veri alabilmesini sağlayan bi yazıllımı yoksa sadece şirket içi mailleşme mi
Selam Emre, Exchange Server Microsoft’un mail server ürünüdür.Şirket içi veya şirket dışında yazışma trafiği için kullanılmaktadır.
Merhabalar Serhad bey ,
Makale çok faydalı fakat şuan resimler silinmiş sanırım yenileme şansınız varmı ?
Merhaba,
Uyarı için teşekkürler, resimleri düzelttim.