Hepinize merhaba, Server Core temel konfigürasyon serisinin I.-II.-III. Ve IV. Bölümlerinde Network konfigürasyonu,Makinanın domain’e alınması, kullanıcı hesabı oluşturulması,Driver ve Servis yönetimi gibi konuları anlatmıştım.Bu makalede ise temel yapılandırma ile ilgili yapmamız gereken ayarlardan geriye kalan kısımlarına bakıp bu seriyi noktalayacağız.

Windows Server 2008 Server Core Temel Konfigürasyon Bölüm – V

Bakacağımız konular, Server Core makinasının Activate edilmesi,Komut satırından Server Core’un kapatılması,restart edilmesi,Server Core üzerinde Error Reporting,Event Log ve Automatic Update ayarları ile ilgili yapmamız gerekenleri anlatacağım.

İlk kuruldugu anda çıplak hali ile herhangi bir konfigürasyona sahip olmayan Server Core’un, Network ile haberleşebilmesi üzerine sunucu rollerinin kurulabilmesi ve yönetiminin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi için bir takım ayarların yapılması gerekmektedir.

Server Core grafiksel arayüze sahip olmayan, minumum gereksinimlerle, hızlı kurulabilen yeni nesil işletim sistemlerinden biridir.Toplamda 9 tane sunucu rolünü de üzerine kurabilmekteyiz.Önceki makalelerimde belirtmiş olduğum gibi. Şimdi,yukarıda bahsetmiş olduğumuz işlemleri adım adım nasıl yapıcağımıza bakalım.İlk olarak Automatic Update ayarları ile başlayalım.

Automatic Update ayarları:

1)Default olarak Automatic Update ayarları konfigüre edilmemiştir.Açmak veya kapatmak için hazır da bulunan bir script’den yararlanıyoruz.

Automatic Update’i açmak için;

Server Core Aktivasyon,Event Log,Automatic Update,Error Reporting Yönetimi

2)Automatic Update’in durumunu kontrol etmek için ise aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

3)Automatic Update’i kapatmak için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

•Görüldüğü gibi bütün değişiklikler hazırda gelen bir script aracılığıyla, register’da gerekli güncellemeleri yaparak çalışmaktadır.

4)İnternet’den indirip manuel yüklemek istediğimiz bir update olursa eger Wusa komutunu kullanabiliriz.

Error Reporting Konfigürasyonu:

1)Error Reporting default’da konfigürasyon yapılmamıştır.Kurulduğu anda hangi ayara sahip olup olmadığını görebilmek için asağıdaki komutu kullanıyoruz.

2)Error reporting üzerinden detaylı raporların otomatik olarak gönderilmesi için aşağıdaki komut dizimini kullanabiliriz.

3)Error reporting üzerinden özet raporların otomatik olarak gönderilmesi için aşağıdaki komut dizimini kullanabiliriz.

4)Error Reporting’i kapatmak için ise Disable parametresini kullanabiliriz.

Log Yönetimi:

1)Server Core üzerinde gercekleşen işlemlerin loglarını görüntülüyebilmek için wevutil isimli komutu ve el parametresini kullanıyoruz.

Kullandıgım komut’da logların tamamını Logs.txt isimli bir dosyaya atıyorum.

2)Notepad’i açalım bakalım.

Server Core makinasını Activate etmek için:

1)Her işletim sisteminde oldugu gibi Server Core makinasınıda activate etmemiz gerekmektedir. Software Licensing Management Tool’u calıştırarak bu işlemi yapabilmekteyiz.İlk olarak Kullanacağımız komut  ve parametrelerine şöyle bir göz atalım.

2)Aşağıdaki parametreyi kullanarak bu işlemi yapabilmekteyiz.

Evet son olarak da Server Core makinasını Shutdown ve Restart yapmak için kullanacagımız parametrelere bakalım.,

Server Core üzerinde yönetimsel bir takım işleri yaptığımız zaman makina kendisinin restart edilmesini istemektedir.Server Core’un temel yapısında komut istemi yer aldığından dolayı diğer bütün işlemleri nasıl bazı komutlar ile yerine getirdiysek, aynı şekilde Shutdown ve Restart gibi işlemleri de yapabilmek için komut satırından faydalanacağız.

Server Core makinasının Shutdown ve Restart edilmesi:

1)Server Core’u Shutdown ve Restart edebilmek için shutdown komutunu kullanacağız.Makinayı kapatmak için /s parametresini kullanıyoruz.Bu komut ile 30 sn sonra makina kapanacaktır.

2)Kullanılabilecek diğer parametreleri ise /s /t ‘dir.Belirtmiş olduğumuz süre içerisinde makinanın kapanmasını sağlayabiliriz.Aşağıdaki komut’da 20 sn sonra Server Core’u kapatacaktır.

3)/i parametresi ise Shutdown komutunun grafiksel arayüzünü açmaktadır.

4)/r parametresi ise makinayı 30 sn sonra restart etmektedir.

5)Ani bir karar degisikligi yapmak isterseniz /a parametresini kullanabiliriz.

Evet arkadaşlar böylece bir makalenin daha sonuna geldik.Bu bölüm ile birlikte Server Core Temel yapılandırma serisini noktalandırmış oluyoruz.Ama tabi ki Server Core ile işimiz bitmiyor.Bir sonraki bölümde Server Core üzerine nasıl sunucu rollerini kuracağımıza bakacagız.Tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın..

Close