Vista ile Gelen Yenilikler(Bölüm 1)
Hepinize merhaba,Vista ile alakalı yeni bir makale ile birlikteyiz.Önceki makalelerimde Vista’nın kurulumunda ve diğer konfigürasyon bilgilerinden bahsetmiştim.Toplam’da 3 bölümden oluşan makale serimin birincisinde,Vista ile birlikte hayatımıza katılan yenilikler hakkında bilgi vereceğim.
Windows Vista,Microsoft tarafından şirket networklerinde veya evlerimizde her türlü amaç da kullanabilmek için çıkartılmış olan son client işletim sistemidir.Temmuz 2005 yılında Codename’i Longhorn olarak duyurulan,Ocak 2007 yılında ise hayatımıza tam olarak Vista ismi ile katılan Bill Gates’in gözbebeği bu yeni işletim sistemi bir çok yenilik getirmektedir.Toplam’da 6 adet farklı versiyon ile satışa sunulan Vista,tek bir DVD ile bütün sürümleri barındırmaktadır.Yine bir önceki makalemde Windows Vista versiyonlarının ne olduğu ve içermiş olduğu özellikleri anlatmıştım.
Microsoft,Windows Xp’yi çıkardıktan tam beş yıl sonra bu yeni işletim sistemi ile güvenlik ve görsellik de son nokta olarak hizmet vermektedir.Vista,daha gelişme sürecinde birçok kişi tarafından negatif olarak eliştirilmiştir.Bir kaç tane örnek vermek gerekirse,2005’de duyurulan bir işletim sisteminin 2007 yılında tamamlanabilmesi.Bunun yanısıra Xp’ye nazaran her zaman güvenliği olduğu ön plana çıkartılmak istenen Vista, yapılan güvenlik testlerinden 100 üzerinden 65 gibi bir not alabilmekteydi.Yine ilk duyurulduğu dönemlerde donanım kısıtlı bir Lisanslaması olması.Sunmuş olduğu görselliğin yanında çok fazla sistem kaynağı tüketmeside düşük donanımlı bilgisayarlarda çalışmamasına sebep oldu.Bu ve bunun gibi sebepler tabi ki Microsoft tarafından gerçekleştirilen iyileştirmeler ve Service Pack ile giderilmiş oldu.Madalyonun bir diğer yüzüne bakacak olursak yine yapılan araştırmalar Vista çıktıktan sonra Linux kullanımının %2 arttığı yönündedir.
Windows Vista’nın donanımsal gereksinimleri hiç süphesizki Xp’nin çok daha üzerinde.Aynı zamanda bu gereksinimler kullanıma göre de değişmektedir.Örneğin Aero özelliğini kullanacaksanız,DirectX9 ve Windows Display Driver Model(WDDM) desteğine sahip olmanız gerekmektedir.Aynı zamanda 1280 * 1024 çözünürlük için en az 64 MB ekran kartı,1920 * 1200 içi ise 128 MB ekran kartı kullanmalısınız.Kullanılan sistem bu seviyede bir desteğe sahip değilse Aerosuz bir grrafik kullanıcı arabirimi kullanabilirsiniz.
Vista’nın gelişim süreci ile alakalı kısa bir açıklamadan sonra buyrun Windows Vista ile birlikte bize sunulan özelliklerden bahsetmeye.
Windows Vista Özellikleri ve Yenilikleri-Bölüm 1
Görsel
●Vista Aero Özelliği,pencere kenarlarında yarı saydam ve camsı bir görüntü sağlamaktadır.Bu renkli ve eğlenceli özellik bir göz boyama değil tamamen işletim sistemi temeline oturturulmuş yeni bir özelliktir.Tabi ki kullanabilmek için yukarıdaki donanımsal özelliklere sahip olmamız gerekmektedir.
●Windows Flip 3D.O anda açık olan uygulamar üzerinde WINDOWS+TAB ile geçiş yapmak istediğimiz zaman icon değil de pencerelerin önizlemelerini görebiliyoruz.Bu Aero teknolojisidir.
●Live taskbar thumbnails.Yine Windows Aero teknolojisine dayanan bu özellik ile,görev çubuğunda açık olan uygulamaların üzerine geldiğinizde küçük bir ön izleme penceresi açılmaktadır.
●Start Menu.Başlat menüsü neredeyse yeniden tasarlanmış.İlk olarak Start sözcüğünün yerini,bir yuvarlak içerisinde Microsoft bayrağı almış.Vista’nın yeni başlat menüsü,tıkladığımızda alt menülerin açılıp sağdaki ok simgeleriyle diğer alt menülere ulaşıldığı gibi değil.Bunun yerine başlat menüsü yeni menü öğeleriyle düzenlenmiş.Aynı zamanda artık başlat menüsünde arama da yapabiliyoruz.
Yine bu menü içerisinde Log Off ve Shutdown seçeneklerinin yeri değiştirilmiş.Xp’de bu seçenekler direk start menü altındaydı.Vista’da Log Off ve Shutdown yine start menü’nün bir parçası ama doğrudan menü üzerinde görünmüyorlar.
●Gagdet Bar.Müfettiş Gagdet’dan esinlenerek oluşturulmuş olsa gerek…:) Küçük uygulamların yanı sıra takvim,saat ve Cpu meter gibi yardımcı araçları barındıran kullanışlı bir bölüm.Aşağıdaki link’i kullanarak daha fazla farklı farklı Gagdet Bar download edebilirsiniz.
http://vista.gallery.microsoft.com/vista/SideBar.aspx?mkt=en-us
●Internet Explorer 7.0 İlk etap da bahsedilmesi gereken özelliklerden biri olan Tab’lar.Firefox kullanıcılarını kazanabilmek adına çıkartılmış olan Tab’lar gerçekten çok kullanışlı.Web sayfaları tab’lar halinde açılmaktadır.
●7.0 ile Explorer üzerinden yazıcıdan cıktı alma sorunları da giderilmiş.Yazıcıdan çıktı almak istediğinizde,yazıların bir sonraki sayfaya taşması,ekran görülen resimlerin yazıcıdan cıktısının alınamaması gibi problemler halledilmiş.
●RSS(Real Simple Syndication) Feeds gelişmesine tabi ki Microsoft kayıtsız kalamazdı.Internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesini sağlayan bu yeni içerik besleme yöntemi IE 7.0 ile desteklenmektedir.
●Web sayfalarına ulaşamadığımız zaman karşımıza gelen hata mesajları artık daha açıklayıcı.
●Xp SP2’de IE 6.0 güvenliğinin sağlanabilmesi için Popup Blocker çıkartılmıştı.Açılı pencere engelleyicisi.IE 7.0 ise buna ek olarak günümüzde hızla yayılan oltalama saldırılarını engellemek için Phishing Filter eklenmiştir.
●IE 7.0 ile gelen bir yeni özellik ise artık birden fazla ana sayfa tanımlayabilmemiz.Sürekli takip edilen sayfalara daha hızlı erişim sağlayabilmek için kullanılabilecek olan güzel bir özelliktir.
●IE 6.0’a sonradan yüklenebilen bir diğer özellik ise IE 7.0 ile birlikte sunulmaktadır.Search.Aynı zamanda istemi olduğumuz arama moturunuda kullanmamız mümkündür.
●Yazdığımız URL adreslerinin başına Prefix(önek) ve sonuna ise Suffix(sonek) ekleyebiliyoruz.Yani aşağıdaki şekildeki gibi bir ekleme yaptığı zaman,adres satırına serhadmakbuloglu yazıp Ctlr+Shift+Enter yaptığım zaman sayfa açılmaktadır.Hızlı erişim için kullanılabilir.
●IE 7.0 ile gelen yeni bir özellik de açmış olduğumuz tabların hepsini tek bir tık ile kapatabilmemiz olduğu gibi bir sonraki giriş de tekrar açılıp açılmayacağı sorulmaktadır.
Evet arkadaşlar makale serisinin bu bölümünde Vista ile gelen yeniliklerin bazılarından bahsettim.Bir diğer bölümde ise yenilikleri incelemeye devam edeceğiz.2.Bölüm’de görüşmek üzere,
Hoşçakalın…