Hepinize Merhaba,Yeni bir makale ile yeniden karşınızdayım.Bu makalemde sizlere son zamanlarda artık sıkça duymuş olduğumuz Server Core kavramını açıklayacağım.Nedir,Ne amaçla çıkartılmıştır,Faydaları,vs… gibi konularından bahsedeceğim yazılarımdan biri olucaktır.

Codename’i Longhorn Server olan ve Windows Servers ürünlerinin son halkasını oluşturan Windows Server 2008 İşletim sistemi, gerek betaları gerekse de Release versiyonunda görüldüğü üzere bircok yenilik ile birlikte gelmektedir.Ürün daha beta aşamasındayken adından sıkça söz  ettirmişti. Sunmuş olduğu özellikler sayesinde önümüzdeki yıllarda şirket networklerde ki yerini mutlaka alıcaktır diye düşünüyorum.

Kurup kullananlardan biri olarak Windows Server 2008’de, Yönetimsel araçlarımızın neredeyse tamamının Windows Server 2003’e nazaran daha kolay ve hızlı calışması ilk olarak dikkat ceken özelliklerinden.Tek bir DVD altında 6 tane ayrı versiyon ile sunulan bu ürün içerisinde en çok dikkat çeken ise Server Core kavramı.Daha doğrusu Core kavramı diyebiliriz.

Fikir olarak biraz Unix ve Linux’dan alınmış gibi gözüksede ve ilk defa karşılaşan herkese “Bu Linux ve Unix’e benziyor” dedirtsede, Server Core yönetim tarzı olarak bir Microsoftlu olmanın özelliklerini barındıran “Komut Satırı tabanlı” bir işletim sistemidir.Bu ürün için “Windows without Windows” yakıştırması yapılmaktadır.Windows olmadan Windows…

Bu konsol, Grafiksel arayüzü bulunmayan ve sadece komut satırından yönetimi yapılabilen bir İşletim sistemidir.Tabi ki bu hiç bir grafiksel yönetimsel aracının olmadığı anlamına gelmez.Komut satırından kullanılabilecek gerekli komutlar aracılığıyla, aynen Grafiksel arayüzde neler yapabiliyorsak bir çoğunu yine Server Core üzerinde de yapabilme imkanımız mevcut.

Server Core avantajlarından bir kaçını saymamız gerekirse:

•İlk olarak hemen şunu söyliyeyim ki, Grafiksel bir arayüz olmadığından dolayı, dışarıdan yapılabilecek saldırı,atak alanı azaltılmıştır.

•Yukarıdaki seçenekle doğru orantılı olarak daha az servis çalıştırılması ve artırılmış güvenlik

•Minumum efort ile yönetimin sağlanabilmesi

•Daha az sistem kaynağının kullanılması

•İşletim sisteminin şişmesi gibi bir durum söz konusu değil, bundan dolayı daha az bakım gerekmektedir.

•Donanımınızın durumuna göre maksimum 10 dk. süren kısa bir kurulum süresini de avantajları arasında sayabiliriz.

Server Core sayesinde yönetimsel araçları daha hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabilmekteyiz.Konsol’un amacı, gereksiz servislerin,uygulamaların ve arayüzlerin devre dışı bırakılmasıdır.Bundan dolayı dışarıdan gelebilecek saldırı ve atak alanı hem azaltılıyor hem de böyle bir durum olsa dahi daha kolay yönetilebilip aksiyon alınabiliyor.

Şimdi buyrun,Server Core üzerine kurabileceğimiz Sunucu rollerine şöyle bir bakalım.

Not:Server Core ile Full Server 2008 üzerine kurabileceğimiz sunucu rolleri farklılık gösterebilir.

Server Core üzerine kurulabilecek Roller:

•Active Directory Domain Services (AD DS)

•Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS)

•DNS Server

•DHCP Server

•File Services

•IIS 7.0

•Streaming Media Services

•Print Server

•Windows Server Virtualization

Server Core kurulumu, Windows Server 2008 dvd’si üzerinden gerçekleştirilmektedir.Aynen Vista’da olmuş olduğu gibi, tek bir dvd altında 6 tane sürüm bulunmaktadır.Server Core ve Windows Server 2008 için Datacenter,Enterprise ve Standart versiyonları bulunmaktadır.

Kuracağınız sürümü seçip kurulumu yapıyorsunuz.Adım Adım Server Core kurulumunu bir sonraki makalemde yazacağım.Kısa ve sorun yaşanmayacak bir kurulumdan sonra tüm işlemlerimizi yaptığımız yönetim ekranı gelmektedir.

Çok fazla gösterişe sahip olmayan bu ekranda, Windows yöneticilerinin alışması biraz zor gözüküyor olabilir.Grafiksel arayüz olmadan Server yönetmek hiç de kolay olmayacaktır.Ancak temel komutları ve işlevlerini öğrenerek her türlü yönetimsel görevi yerine getirebiliriz.

Server Core üzerinde yönetimi sağlıyabilmek icin bir kaç secenegimiz mevcut:

•Makinaya logon olup yönetimi gerçekleştirebileceğimiz gibi, başka bir makina üzerinden Remote Desktop’da yaparak yönetebiliriz.Tabi ki yapılacak bu Remote Desktop bağlantısıda sadece komut konsol’una olucaktır.

•Server Core’da karşımıza Start butonu gelmiyeceğinden dolayı, yine uzak bir makinadan bağlanıp MMC üzerinden de yönetebilme imkanımız mevcuttur.

Evet Arkadaşlar, bu makalemde sizlere benim Wizard’ı olmayan işletim sistemi diye adlandırdığım Server Core’un ne olduğunu ve üzerine kurulabilecek sunucu rollerinin neler olabileceğini açıklayabilme imkanım oldu.Bir sonraki makalemde Server Core’un nasıl kurulacağını ve Makalenin 3.ayağında yani bir sonrakinde ise temel konfigürasyon için bilmemiz gereken komutları anlatacağım.Tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın..

Close