Hepinize Merhaba,vista ile alakalı önceki makalelerimde 2007 yılının başlarında hayatımıza katılan bu yeni nesil client işletim sisteminin versiyonları ve gelen yeni özellikleri hakkında bilgi vermiştim.Bu makalemde ise adım adım Windows Vista Ultimate kurulumunu nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve ihtiyaç duyacağımız minumum ve maximum donanımsal gereksinimleri anlatacagım.

Daha önceki makalelerimde de belirtmiş olduğum gibi Vista toplamda 5 adet versiyon ile piyasa sürülmüştür.Her versiyonun kendi içerisinde barındırmış olduğu güzel iyileştirmeler bulunmaktadır.Standart olarak her çıkan yeni işletim sisteminde olmuş olduğu gibi Vista da, daha üstün ve gelişmiş Multimedya özellikleri ile birlikte karşımıza çıkıyor.

Windows Vista, sadece web üzerinde gezinti yapmak isteyen ev kullanıcılarından,büyük boyutlu dosya ve paylaşımların yönetimini yapan şirket kullanıcılarına kadar her türlü bilgisayar kullanıcısının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır.Her bir vista sürümü farklı ozellikleri içermektedir.Bu özelliklerinin tamamının bulunmuş olduğu versiyonlardan biri ise Ultimate versiyonudur.Bizde burada onun kurulumunu gerçekleştireceğiz.

Bu versiyon ile öne çıkan şöyle bir kaç özelliği tekrar hatırlatmak gerekirse;

•Windows Defender ve Windows Güvenlik duvarı

•Windows Aero

•Gelişmiş arama özellikleri ve Internet Explorer özellikleri

•Bitlocker Sürücü şifrelemesi

•Windows DVD Maker

•Windows Media Center desteği

•User Account Control

Peki o zaman şöyle kısa bir özellik hatırlatmasından sonra, gelelim kurulum aşamasına.

Kurulum aşamasında seçebileceğimiz bir kaç seçenek mevcuttur. Günümüzde alınan yeni bir Laptop veya Desktop bilgisayarların tamamı Vista yüklü olarak gelmektedir.Ancak bir diğer senaryo ise Xp kullanan arkadaşların Vista sürümüne nasıl geçebileceğidir.Xp kullanıp da Vista’ya geçmek isteyen arkadaşlarımızın karşısına ise 2 seçenek çıkmaktadır.Biri temiz bir sıfırdan kurulum, bir diğeri ise Xp’nin Vista’ya upgrade senaryosudur.Eğer sıfırdan kurulum anlamına gelen temiz bir yükleme seçeneğini tercih edicekseniz Xp üzerindeki dosyalarımızın yedeğini alıp vista kurulumunu yapabiliriz.Bir diğer senaryo olarak Upgrade yapıcaksanız.Hangi Xp sürümlerinin, hangi Vista sürümlerine Upgrade yapılabileceğini aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.

Ne şekilde kuracağımıza karar verdikten sonra buyrun Vista için ihtiyaç duyabileceğimiz donanımsal gereksinimlere bakalım.

Donanımsal gereksinim tarafında ilk olarak şunu belirtmek gerekir ki, upgrade senaryosunu gerçekleştirecekseniz Microsoft tarafında bize sunulmus olan bir tool aracılığıyla,bilgisayarınızın yüklemek istediğiniz Vista sürümüne hazır olup olmadığını test ettirebilirsiniz.Bu aracın ismi VistaUpgradeAdvisor’dır.Kullandığınız bilgisayarın durumunu analiz etmek uygun Vista sürümü hakkında yardımcı olan bir programdır.Aşağıdaki linkden indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=tr&FamilyID=42b5ac83-c24f-4863-a389-3ffc194924f8

Vista Minumum Sistem gereksinimleri

•800 megahertz (MHz) 32-bit (x86) veya 800 MHz 64-bit (x64) işlemci

•512 MB RAM

•DirectX 9 destekleyen SVGA Ekran kartı

•15 GB boş alanı olan 20 GB HDD

•DVD-ROM

•Internet bağlantısı

Vista’nın rahat calısabilmesi icin tavsiye edilen Sistem gereksinimleri

•1 gigahertz (GHz) 32-bit (x86) veya 1 GHz 64-bit (x64) işlemci

•1 GB RAM

•128 MB RAM’e sahip ekran kartı

•15 GB boş alanı olan 40 GB HDD

•DVD-ROM

•İnternet bağlantısı

Not: Windows Aero özelliğinin çalıştırabilmesi için yukarıdaki ekran kartının ekstradan aşağıdaki özellikleri desteklemesi gerekmektedir.

•WDDM sürücüsü

•Pixel Shader 2.0

Vista Ultimate Kurulum

1)Geldik kuruluma.Temiz bir kurulumun nasıl yapılacağını anlatacağım.Vista DVD sini sürücümüze takıp,makinamızı DVD den boot ediyoruz.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.

Windows Vista Ultimate Kurulumu

2)Kısa bir dosya kurulum sürecinden sonra karşımıza klavye ve dil ayarlarını yapabileceğimiz aşağıdaki ekran gelmektedir.Klavye ve zaman formatı  gibi ayarları yapıyoruz.

3)Install Now diyerek kurulumu başlatabiliriz.

4)Karşımıza gelen ekranda eğer product keyiniz var ise yazıyorsunuz.Ben test kurulumu yaptığımdan dolayı boş geçiyorum.

5)Geldik versiyon seçimine.Bu aşamada kurmak istediğiniz Vista sürümünü seçiyorsunuz.Görüldüğü gibi tek bir DVD altında bütün sürümler yer almaktadır.Vista Ultimate’i seçip devam ediyorum.

6)Sözleşmeyi kabul ediyoruz…:) (Başka bir ihtimal yok.)

7)Karşımıza gelen bu ekran da,makalenin en başında bahsetmiş olduğum upgrademi yoksa sıfırdan bir kurulum mu yapacağımıza karar veriyoruz.Sıfırdan bir kurulum seçeneği ile devam ediyorum.

8)Sahip olduğumuz disk bilgisini bu ekranda görebiliyoruz.Vista ile yeni ve kullanışlı bir kurulum seçeneğidir.Tanınmayan disklerin(SCSI,RAID) sürücüsünün yüklenmesi,partition oluşturulması ve disk bölümlenebilmesi gibi işlemleri yapabilmekteyiz.64 GB’lık diskimi seçip devam ediyorum.

9)Kurulum başladı.

10)Dosyalar kopyalanıyor.

11)Kurulum bittikten sonra profilimizin tanımlanması için temel ayarları yapıyoruz.Karşımıza gelen ekranda bir kullanıcı hesabı tanımlamamız gerekmektedir.Kullanıcı adı ve şifremi belirliyorum.

12)Bir makina ismi belirleyip masaüstü resmini seçiyoruz.

13)Firewall ayarlarımızı yapılandırıyoruz.

14)Son olarak da tarih ve saat bilgimizi yapılandırıyoruz.

15)İşlemler bittikten sonra logon ekranında biraz önce oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabiliriz.

16)Local makina üzerinde profilimiz oluşturuluyor.

17)Oturum açma işleminden sonra karşımıza Welcome Screen geliyor.Burada temel olarak Vista konfigurasyon bilgisine erişim sağlayabiliriz.

Evet arkadaşlar,bu makalemde Vista Ultimate kurulumunu nasıl yapabileceğimizi,donanımsal gereksinimleri ve upgrade senaryosunda dikkat etmemiz gereken konuları anlattım.Vista ile alakalı bir sonraki makalede görüşmek üzere,

Hoşçakalın…

1 Comment

  1. tesekkurler yararli bilgiler

Comments are closed.

Close