Herkese selamlar,yeni bir makale ile yine birlikteyiz.Bu bölümde,Microsoft tarafından  Windows Xp işletim sistemi için 2008 Nisan ayında yayınlanan Service Pack 3 paketi ile gelen yeniliklerden bahsedeceğim.

Hiç şüphesiz ki her ürün geliştiren üretici firması gibi, Microsoft tarafıda çıkarmış olduğu ürünlerin performansını,güvenliğini ve kullanılabilirliliğini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır.İşletim sistemleri üzerinde yaşanan bu tür sıkıntıların giderilebilmesi için Microsoft,iş ortaklarından ve müşterilerden yapılan geri dönüşlere göz önünde bulundurmaktadır.Bu geri dönüşler üzerinden işletim sistemlerinde belli başlı iyileştirmelere gidilmektedir.Güncelleştirmelerin ve geliştirmelerin yer almış olduğu paketlere Service Pack diyoruz.

Microsoft tarafından şuana kadar en çok kullanılan client işletim sistemlerinden Xp için 2008 Nisan ayında bir Service Pack yayınlamıştır.336 MB boyuta sahip olan bu paket içerisinde yeni temalardan,güvenlik güncelleştirmelerine kadar değişiklikler bulunmaktadır.İlk etap da şunu belirtmekte fayda var ki paketin sadece %20’lik bir bölümü yeni özellikleri içermektedir.Microsoft,Windows Xp işletim sistemine birçok yeni özellik ekleyen SP2 paketinin aksine SP3 ile daha önce yayınlanan tüm güncelleştirmeleri içeren bir paket yayınlamıştır.İşte bu da paketin geri kalan %80’lik bir bölümüdür.

Microsoft client işletim sistemi olarak,Vista ile yeri şimdilik doldurulamayan Xp işletim sistemine Service Pack çıkartarak mevcut kullanıcılara,iş ortaklarına ve müşterilere yeni bir temel sunmaktadır.Bu arada amaç sorunsuz bir sistem kullanabilmek için gözden kaçan Update’lerin bu servis paketi ile tamanlanmasının yanında aynı zamanda yeni çıkan Server işletim sistemleri ile de uyumlu bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktır.Örneğin, Windows Server 2008 ile bize sunulan NAP(Network Access Protection) isimli özelliğin Xp tarafından artık desteklenebilmesi.

Microsoft Xp SP3 ile gelen yenilikleri aşağıdaki tabloda olduğu gibi 3 ana başlık altında toplamaktadır.Performans,Güvenlik ve Kullanılabilirlilik.Xp SP3’ü aşağıdaki linkden indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/windows/downloads/default.aspx

XP SP3 ile Gelen Yenilikler

Peki o zaman şimdi buyrun gelen yeniliklere madde madde bakalım.

MMC 3.0(Microsoft Management Console)

MSXML 6 – Bu XML 1.0 ve XML 2.0 içi daha yüksek düzeyde güvenlik demektir.

Microsoft Windows Installer 3.1 v2.

BITS 2.5(Background Intelligent Transfer Service) – WSUS,SCCM 2007 gibi Microsoft ürünlerinin ihtiyaç duymuş olduğu yazılım 2.5 sürümüne yükseltilmiş.

DIMS(Digital Identity Management Service)

PNRP 2.1(Peer Name Resolution Protocol) – Bu protokol Xp’nin PNRP kullanan Vista uygulamaları ile etkileşimli bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktadır.

RDP 6.1(Remote Desktop Protocol) – Terminal Server ve Remote Desktop bağlantılarında güvenlik iyileştirmelerine gidilmiştir.

WPA2(Wi-Fi Protected Access) – Daha güvenli WLan şifrelemeleri için destek gelmiştir.

Black Hole Router Detection – Ortamda bu şekilde çalışan Router’ları otomatik olarak belirleyerek iletişim kopukluğu engellenmektedir.Aynı zamanda gönderilen paketlerin boyutuna göre işlem yapabilen bir algoritma desteği gelmiştir.NAP(Network Access Protection) – Windows Server 2008 ile gelmiş olan ve Windows Vista SP1,Windows XP SP3’de yer alan bu özellik sayesinde,şirket network’üne erişim sağlamak isteyen bir kullanıcı sizin belirlemiş olduğunuz kurallardan geçirilerek domain’e alınır.Örneğin erişim yapmak isteyen kullanıcının Antivirus database’i güncel mi,ya da Windows Firewall’u açık mı gibi kontroller yapmaktadır.

CredSSP Security Service Provider – Client’ın,Server üzerindeki verilere erişim sağlaması sırasında üzerinde yüklü olan sertifikaların ve yetkilerinin kontrol edilmesi.Bir nevi Authentication method’u gibi çalışmaktadır.

Descriptive Security Options User Interface – Group Policy ayarlarını hatasız yapabilmemiz için daha fazla açıklayıcı metin hazırlanmıştır.

Microsoft Cryptographic Module – XP SP2’de kullanılan FIPS 140-1 yerine artık FIPS 140-2 standardı kabul edilmiştir.

Windows Product Activation – Windows Server 2008 ve Windows Vista’da olduğu gibi,artık kurulum sırasında bir Product Key girmeden de kuruluma devam edebiliyoruz.Kurduktan sonra 30 gün içerisinde Key bilgisini girmek zorundayız.

Evet arkadaşlar,yaklaşık olarak 1000’e yakın hotfixes içeren bu yenileme paketini Xp kullanıcılarının mutlaka kurmasında fayda var.Microsoft SP2 ile Xp işletim sistemine Windows Firewall,Security Center gibi yenilikleri sunmuştu.Ancak SP3 genel anlamda bir yama paketi olarak çıkartılmıştır.SP2 kullananlar için artık herhangi bir update yapmasına gerek kalmayan ancak bunun yanında çok fazla yeni özellik barındırmayan bu güncelleştirmeyi SP1 veya SP2 üzerine kurabilirsiniz.Tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın…

Close